Rejse i Kviums groteske univers

Michael Kvium udstiller på Trapholt i Kolding. Her kan publikum studere den originale kunstners morbide, respektløse, kærlige, politiske, sociale og bizarre tolkninger på lærredet. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Michael Kviums malerier er i slægt med George Grosz’ sylespidse samfundskritik i tredivernes urolige Tyskland.

Med den aktuelle præsentation af værker, skabt fra 2008 til i dag, får publikum en enestående chance for at studere den originale kunstners morbide, respektløse, kærlige, politiske, sociale og bizarre tolkninger på lærredet.

Titlen ”Think Bigger” hentyder til en kreds af 12 passionerede Kvium-samlere, som stiller 23 værker i helfigur – det 24. er på vej – til rådighed for dét, Michael Kvium opfatter som et laboratorium, hvor han har afprøvet maleriske og tematiske idéer. Eksistentielle spørgsmål som liv og død behandles endnu engang, men også den omsiggribende grådighed kommer under Kviums skarpe dissektionskniv ligesom frihedsbegrebet, naturen, moralen og klimaforandringerne.

Stof til eftertanke

Trapholts ophængning er overskuelig og et resultat af omfattende forberedelser. Det er første og eneste gang, at denne serie vises samlet. Værkerne afspejler den offentlige debat, der har fundet sted i løbet af produktionsperioden. Umiddelbart synes malerierne sjove i en næsten ufarlig forstand, men bag maskerne og de groteske skikkelser gemmer sig overraskelser og et symbolladet univers. Man støder på flere og flertydige lag i værkerne, og jo dybere man dykker, desto større bliver udbyttet. Den besøgende forlader museet med både en rig oplevelse og masser af stof til eftertanke.

I ”Den blinde” kommenteres de mange skandaler om pædofili i den katolske kirke, og i ”Kjolen” står en protestantisk præst for skud. I ”Hatten” er den griske finansmand ribbet for alt med undtagelse af sine fine sko og bowlerhatten. Maleriet er en performance over grådighedens tab. Også forbrugersamfundets ubønhørlige cyklus af køb og kassér får én på kassen af Kviums krabask af en pensel i maleriet ”Varen”, der er skabt efter finanskrisen med alle de sår, den efterlod.

Et højdepunkt er skulpturen ”Think Bigger”, et kranie med en betydelig forlængelse af hjernen, så der kan blive plads til større refleksioner af vores verden.

Back To Top