Frastøtende vakkert?

Bilder av livets sider vi helst ikke vil se. Det er den danske samtidskunstneren Michael Kviums spesialitet.

Kontroversiell. "Deep Shit Painting" er representativt for Michael Kviums 20 nye malerier og ene installasjon på utstillingen "Paradis Fall", som åpner på Galleri Brandstrup i Oslo i morgen. En eldre naken, dvask mann, grotesk i sin tvekjønnete skikkelse, står ute i et vann, i ferd med å bli innhentet av døden. Men dét fortrenges. Viktigst å være ren på hendene. Hermafrodittens røde oppvaskhansker symboliserer vår latterlige blindhet.- Det er viktig for oss å være rene på hendene. Men vi sender daglig ut 10 000 flere forurensende biler i trafikken, sier Kvium.

Forarger

Den kontroversielle, samfunnskritiske danske kunstneren begeistrer og forarger. Dét er helt greit for ham. Kvium ønsker å vekke publikum med sin kunst. Kunstneren viser oss hva det vil si å være et menneske, både det tiltrekkende og ganske særlig det frastøtende og tabubelagte. Også det faktum at døden ubønnhørlig vil innhente oss, hvor mye vi enn fornekter det, byr han sitt publikum midt i fleisen.

 

Begeistrer

Man begeistres over Michael Kviums fantastiske malerteknikk. Hans forbilder er barokkens mestere fra 1600-tallet. Kunstneren fascineres av deres direkte språk. Men innholdet i Kviums bilder er samfunnskritisk og radikalt annerledes enn de gamle mestres. Hans nakne eller halvnakne, bleke menneskeskikkelser gir inntrykk av ensomhet og forgjengelighet. Av alt som er for ubehagelig å snakke om, enn si se på, men som dansken likevel viser oss. Som sykdommen i maleriet "Pale Nature", hvor det er mer behagelig å se på naturen rundt enn på mannen med hodet fullt av byller.

Humor også

Det er også mye humor i Kviums bilder. Som i "Think Bigger", en ganske vakker figur som ved førte øyekast kan minne om en selunge, men som viser seg å være et forlenget kranium. Michael Kvium elsker det motivet. - Vi kjemper imot, kan ikke forstå at vi snart skal dø.

Hav av sæd

Prisen på maleriene på salgsutstillingen varierer fra 12 000 kroner til 228 000 kroner. Den eneste installasjonen på utstillingen (pris på 345 000 kroner), er "Deep White", et hav som skal illudere gråhvit sæd, som ni ensomme kvinneskikkelser er i ferd med å synke ned i. Igjen døden. Selv mennesker i den mektigste av alle raser, den hvite, skal dø og vende tilbake dit de var, til intet. Det er flere lag av betydninger i Kviums arbeider. Kanskje er "Deep White" også et varsel om den vestlige kulturs undergang . . .

Til Tønsberg

Dansken setter sitt preg på Norge på nyåret. Lørdag 17. januar åpner en annen av Michael Kviums utstillinger på Vestfold Haugar Kunstmuseum. På denne utstillingen, som er en nordisk vandreutstilling, presenteres ti av Kviums store malerier og flere mindre.

Back To Top