Ville ødelegge eget maleri

REKORDPRIS. Elling bille egentlig ødelegge dette bildet, ”What game shall we play today”. Foto: Trond Isaksen

”Holdt på å spy”: Kunstner Lars Elling var så lei eget maleri at han nesten ødela det. Nå er bildet solgt for 230.000 kroner i London.

Fans: Ferd-eier Johan H. Andresen og Forlegger Erling Kagge samler på Elling.

Jeg holdt på å spy. Jeg var så lei av maleriet at jeg ville male over det, sier Lars Elling. Han hadde lagt ned seks ukers intensiv jobbing i maleriet ”what game shall we play today?”, før alt sa stopp.

Jeg rakk ikke å ødelegge bildet før jeg dro på ferie til India. Da jeg kom tilbake, hadde jeg litt mer avstand til maleriet. Jeg likte det jeg så, sier Elling.

Det er jo ikke først gang, da. Jeg har malt over en hel serie med bilder tidligere fordi jeg ikke var tilfreds, men jeg har angret bittert etterpå.

Maleriet er en del av serien ”Oppenheimer´s Garden” som skal stilles ut i London 15. Mars. Før utstillingsåpning er maleriet solgt for 230.000 kroner – den høyeste summen kunstneren noen gang har oppnådd.

Utsolgte utstillinger

Lars Elling opplever en økende interesse for sine malerier. I fjor stilte han ut bilder hos Galleri Brandstrup i Oslo. Hele utstillingen var utsolgt før åpning, og kunstneren solgte bilder for til sammen 1,4 millioner kroner.

I New York har Elling stilt ut ved Nicholas Robinson Gallery på Manhattan. Utstillingen ”Fiction” i 2009 ble ikke utsolgt, men blant kjøperne var den britiske galleristen Thomas Williams. Nå stiller Williams selv ut i London i alt 13 bilder med et samlet prisanslag på 1,6 millioner kroner.

- Det var bra i new York inntil finanskrisen. Etter det har det vært mindre fantastisk bra, sier Elling og viser til at mange gallerier i New York stengte på grunn av salgssvikt.

”Som en jazzkomposisjon”

Elling produserer rundt 20 malerier i året. Bildene er gjerne krydret med hemmelige gåter fra renessansemalere. I ett verk ser man den amerikanske forskeren Robert Openheimer, ”atombombens far”, som hopper. I høyre hjørne er det malt en sort kråke med et brev i nebbet. Kråken er hentet fra ett av Goyas bilder.

- Bildene mine er nesten som en jazzkomposisjon, der de ulike instrumentene spiller ulike roller, men alt forholder seg til et gitt skjema. Det er ikke vanskelig å male bilder, men et riktig bra bilde er nesten umulig, sier Elling.

Elling, som primært maler, deltok i fjor i en offentlig konkurranse om å lage en skulptur av Kong Olav. Han var en av mange kjente kunstnere som ikke nådde opp.

- Jeg mener fortsatt det var en giganttabbe av juryen, sier Elling ett år etter kåringen.

Han har ambisjoner om å jobbe mer som billedhugger: - Jeg hadde en bratt læringskurve, og det var kjempemorsomt.

Oslo: Ferd-sjef og investor Johan H. Andresen (49) har tre verk av Lars Elling.
- Elling er en eminent historieforteller, med kraftige islett av både humor og tragedie, av og til i samme verk, skriver Andresen i en epost til DN.

- Det hintes og signaliseres, men jeg opplever at det er et stort rom for egne tolkninger, skriver han.

- Lars er dessuten en svært dyktig figurativ maler rent teknisk, og det er ikke et banalt poeng – en del av samtidskunstnere er hausset selv om de har like lite klær som keiseren hadde, skriver Andresen.

Forlegger og kunstsamler Erling Kagge vil ikke si hvor mange verk han har  av Elling. Han anbefaler å se lenge på bildene:
- Fascinerer det, så se flere. Bare det å glo kan være en meget god investering. 

Back To Top