Kvium ger stjärnglans till Dunkers kulturhus

Foto: Sven-Erik Svensson

Han är en symbolernas mästare, Michael Kvium. Även de nyproducerade verken som nu fyller Dunkers största konsthall är fulla av värdeladdade ting som guldklockor, dödsskallar, ägg och sylvassa sprutor.

– Verken är en gåva till mig själv, en födelsedagspresent, säger Michael Kvium som fyller 60 om ett par veckor.

Egentligen var det tänkt att Dunkers skulle visa en retrospektiv över Michael Kviums gärning. Men konstnären själv kände sig så lagom road av idén. Efter lite betänketid beslutade han sig för att producera nytt på temat de sju dödssynderna till sin första stora Sverigeutställning någonsin.

– Det är värdefullt att få hit en konstnär som betyder så mycket för många människor. En kvarts miljon gick och såg hans "Fools" på Århus konsthall Aros. Och det under en vanlig utställningsperiod. I Danmark är Michael Kvium närmast en nationalklenod och han börjar bli stor även i Europa och Kina, säger producenten AnnCatrin Gummesson.

Längs konsthallens norra sida sträcker sig en gulmålad fond som lagom till vernissagen i kväll kommer att vara förvandlad till ett muralverk. Tillsammans med två konststudenter från Konstakademin i Köpenhamn har Michael Kvium jobbat åtskilliga timmar för att lägga grunden till sitt verk.

Foster sammanbundna i sina navelsträngar ska täcka den 18 meter långa och fem meter höga väggen.

– För mig är det ett socialt nätverk, ett helt fysiskt sådant. I början tyckte jag att fostren var ohyggliga, men sedan ställdes allting på huvudet. De där kan ju inte göra oss någonting, förklarar Michael Kvium och nickar mot figurerna som håller på att födas fram genom hans pensel.

Michael Kvium är nöjd. Verket ger ytterligare en dimension till utställningen.

– För många år sedan tänkte jag mycket på dödssynderna. Men jag hade problem med några av dem. Jag kunde inte komma på hur jag skulle göra skillnad på girighet och frosseri.

De sju oljemålningarna, en för varje dödssynd, har tagit mindre än ett år att färdigställa. För att hinna klart fick Michael Kvium jobba på tre verk samtidigt.

Nu hänger de stora målningarna, som vid en hastig blick kan verka tunga och otäcka, i den dovt belysta konsthallen.

– Det stora formatet skapar ett fysiskt deltagande. Jag vill att man ska kunna gå in i en bild. Att bilden våldtar dig, utifrån, säger Michael Kvium.

Inte sällan kallas hans verk fula. Med penseln formar han figurer som inte är det minsta förskönade. Inspirerad av giganter som Velasquez, Caravaggio och Rembrandt, lutar han sig mot den dystra färgskalan. Men i verken finns en klar humoristisk ton.

AnnCatrin Gummesson hoppas att utställningen i Helsingborg ska locka många.

– Jag kan vara rädd för att publiken inte tar sig tid att skapa sig sin egen uppfattning. Det vore synd. Man kan beundra Michael Kvium rent tekniskt, men han har också mycket att berätta. Det går inte bara att gå förbi de här verken. Jag blir fortfarande berörd fast jag sett dem flera gånger nu, säger hon.

Michael Kvium pausar på det pappklädda golvet, förklarar på sin breda jylländska att han tycker att konst blir riktigt intressant först när den formulerar känslan av att vara människa.

– Jag ser det här inte som en måleriutställning. För mig är det ett statement. Jag vill inte vara moralisk, men jag vill att folk ska vakna och se vad de själva gör och använda den lilla hjärnvolym som dehar fått.

"Saligia"

VAD: "Saligia" är en akronym, ett ord som bildas av de inledande bokstäverna i de latinska uttrycken för de sju dödssynderna högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja.

VEM: Michael Kvium.

VAR: Dunkers kulturhus.

NÄR: 31 oktober till 20 mars 2016.

Back To Top