Håkon Bleken tilbake til Stavanger

Håkon Bleken i Stavanger Kunstforening i september 1991 med en stor, retrospektiv utstilling fra 1970-årene til 1990, også de store Kafka-bildene. FOTO: Pål Christensen

Torsdag åpner utstilling med en av de virkelig store innen norsk samtidskunst i Stavanger. Håkon Bleken kommer til åpningen.

Det er nesten 18 år siden Håkon Bleken hadde separatutstilling her i distriktet. Den gang i regi av Galleri Brandstrup. Dette er fortsatt hans galleri, og det er også involvert i utstillingen i Stavanger, om enn indirekte. Utstillingen arrangeres av det nylig etablerte BGE Contemporary Art Projects AS som eies av Kim Brandstrup, Marit Gillespie og Eli Lilleeng Ertvaag. Ekteparet Brandstrup-Gillespie driver også Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo, mens Eli Lilleeng Ertvaag selger kunst i egne lokaler i Østre bydel i Stavanger.

- Jeg hadde tenkt å vise Håkon Blekens kunst i "Bestyrerboligen", men skjønte at dette er for stort for Lervigsveien 22. Derfor har vi leid oss inn i den gamle Tollboden på Skansekaien, forklarer Lilleeng Ertvaag.

Til 300.000 kroner

Håkon Blekens utstilling i Stavanger vil bestå av en serie med helt nye selvportretter, de fleste ble malt i fjor. Ett av dem er brukt i en museal sammenheng, ellers er ikke arbeidene vist offentlig før. De 10 til 15 oljemaleriene og collagene på utstillingen er forholdsvis store - og dyre. Prisnivået blir fra 80 til 300.000 kroner for de enkelte arbeidene.

Gallerist Marit Gillespie regner med at samtlige arbeider vil bli solgt, slik de pleier når Håkon Bleken stiller ut. Siste utstilling med ham i regi av Galleri Brandstrup var i fjor. I følge Gillespie er der et privat marked for samlere av Håkon Bleken i Stavanger og Rogaland. Galleri Brandstrup har formidlet flere arbeider av ham til kunder her i distriktet.

- Du frykter ikke at dette er et vanskelig tidspunkt?

- Nei, Galleri Brandstrup ble etablert for snart 30 år siden i 1987, også den gang var det nedgangstider. Vi er vant til kronglete tider og har ikke noe blålys denne gangen heller. Nå er vi tilbake i Stavanger, helt i startfasen på dette flotte og friske samarbeidet, sier Gillespie, og lover flere utstillinger i Stavanger, men den neste arrangeres sannsynligvis ikke før til høsten.

Nettopp 86 år

Håkon Bleken ble nylig 86 år gammel. Hans siste utstilling var i Galleri Elsa i Namsos i november i fjor. Kunstneren forteller at han kommer til Stavanger torsdag og blir over til neste dag.

- Det er lenge siden jeg stilte ut i Stavanger nå, sier han. Heller ikke Marit Gillespie husker utstillingen han hadde her i 1997, eller separatutstillingene i Stavanger Kunstforening i 1969 og 1991. Mens den i februar 1974 har satt seg fast i hukommelsen hos dem begge.

Dette var en av Blekens utstillinger med kulltegninger fra tidlig på 1970-tallet. Den første serien var "Fragmenter av et diktatur" som ble vist i Kunstnerens Hus i 1970. Dette ble hans store gjennombrudd som kunstner. Så kom "Fragmenter av en kjærlighet" og "Fragmenter av sannheten" som ble vist på Henie Onstad Kunstsenter i 1973. Disse ble så sendt på turné rundt i flere norske byer, deriblant Stavanger og kunstforeningen.

Politisk kunstner

Håkon Bleken er allsidig i uttrykksform og valg av teknikker og motiv. Hans register spenner fra abstrakt maleri, akvareller, kulltegninger til fotografiske collager og oljemaleri.

Marit Gillespie framhever ham som en politisk kunstner. Hun mener det er få andre kunstnere som har jobbet mer direkte med politiske meninger enn han.

- Jeg har ikke sett maken til de arbeidene som han nå skal stille ut i Stavanger. Det er som om de er laget av et ungt menneske, mener Gillespie, som forklarer at selvportrettene handler mer om en tilstand enn om kunstneren. Håkon Bleken bruker ofte seg selv i bildene sine.

Back To Top