Fredrik Raddum

Da kunstneren var liten, klatret han i trær mens de andre spilte fotball. Nettopp derfor klarer ikke kunstneren å slutte å bruke trær i verkene sine.

1. «Silent Violence», ­heter hun. Egentlig holder hun balltreet i hånden og har ­puter på bena slik at hun kan liste seg lydløst rundt. Det handler om volden i hjemmet, noe som ikke vises utad.

2. «A Meaningful Moment Through a Meaningless Process», står det. En setning jeg fant som jeg synes var utrolig treffende. Spot on. Når man jobber som kunstner kan det føles meningsløst, men hvis man klarer å fortsette så blir det veldig ofte meningsfylt.

3. Trær er viktige for meg, og jeg kommer stadig tilbake til dem. Jeg tror ikke jeg kommer til å klare å bli ferdig med trær. Det er nok fordi jeg lekte så mye i skogen da jeg var liten. Det var gjerne sånn at mens de andre sparket fotball satt jeg i et tre i stedet.

4. Dette er en modell av «The Great Escape», en skulptur som er seks meter høy og står foran Otta kulturhus. Den er veldig banal og rett frem, men likevel viktig: Naturen som stikker av fra de håpløse menneskene.

5. Det er en veldig rar, dårlig utstoppet japansk ­papegøyefisk med plastøyne og byggskum sprøytet inn i rumpen. Jeg fant den på Kampen gjenbruksstasjon. Jeg er opptatt av rare objekter, og er på en måte en samler. Jeg prøver å holde igjen, men klarer ikke la være!

6. Han heter «Paper Bag Boy» og ble til etter noe forferdelig som skjedde en dag jeg var ute og syklet i byen. I en gate var det masse folk som ble underholdt av noe høyt oppe. Det viste seg å være en fyr som sto på et tak, klar til å hoppe. Folk sto med kaffe og boller og så på. Jeg fikk så vondt inni meg! Hvordan kan man ha andres lidelse som ­underholdning?

7. Denne lommeboken fikk jeg til jul da jeg var 15 år, så den er nå 25 år gammel. Jeg har bestemt meg for å ha den resten av ­livet, ikke fordi den er så viktig for meg, men fordi den minner meg på at jeg ikke skal kaste ting. Nå er den litt oppløst, så jeg skal sy den. Kanskje må jeg til en skomaker for å få på litt nytt skinn.

8. Den spille­dåsen der fikk datteren min til bursdagen sin. Jeg synes den er kjempeskummel, den spiller skikkelig skrekkfilmmusikk, så den måtte jeg bare ha!

9. Det der er et lite minne fra da jeg fikk annengradsforbrenning i halve fjeset. Jeg brygget øl sammen med en gjeng, og det ble kanskje litt mye øldrikking under bryggingen. Det ble plutselig lekkasje i en slange, og det sprutet kokende vann rett i trynet mitt.

10. Humor er kjempeviktig for meg! Jeg mener kunst skal ønske en dialog med publikum, og da bruker jeg gjerne humor, farger, figurasjon og det tredimensjonale for å få kontakt med betrakteren. Folk kan gjerne le, men jeg håper latteren setter seg litt i halsen. Det er alltid noe annet bak humoren.

Back To Top